16.02.2018

"Ailede hak ve sorumluluk dengesi" konulu panel

16 Şubat 2018’de Erzurum Müftülüğü konferans salonunda KADEM desteği ile “Ailede hak ve sorumluluk dengesi” konulu bir panel düzenlendi. Panelde KADEM Erzurum temsilcisi Av. Fatime ALKAN’ın moderatörlüğünde İl Müftü Yardımcısı Müseffa AKBULUT ve Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolog Doç. Dr. Mine ŞAHİNGÖZ bir sunum gerçekleştirdiler. Müftü Yardımcısı Müseffa AKBULUT. “Eşler arasındaki hak ve sorumluluk dengesi” başlıklı konuşmasında İslam dini açısından kadın ve erkeğin aile hayatı içindeki hak ve sorumlulukları üzerinde durdu ve şunları ifade etti.

“Hak ve sorumluluklar hangi konumda olursa olsun insanlar için karşılıklıdır. İnsana, verilen haklar nispetinde bazı sorumluluklar da yüklenmiştir. İslam, bu hak ve sorumlulukları belirlerken kadın ve erkeğin fıtratını; psikolojik, fizyolojik ve biyolojik açıdan içerdiği farklılıkları da gözeterek nimet-külfet dengesine göre bir hak ve sorumluluk alanı belirlemiştir. Kadını kadın yapan özellikleriyle, erkeği de erkek yapan özellikleriyle muhafaza etmeyi amaçlamış, kadın ve erkeğin gerek aile hayatı açısından gerek toplum hayatı açısından farklılıklarıyla birlikte korunmasını hedeflemiştir. Aile hayatı içerisindeki hak ve sorumluluklarda kesin bir ayrıma gidilmemiş olmakla beraber mehir, nafaka, evin idaresi vb. bazı hak ve sorumluluk alanları belirlenmiştir. Bunun ötesinde evliliğin; sevgi, saygı, merhamet, sadakat, bağlılık gibi kalıcı değerler üzerine kurulması gerektiği vurgulanmıştır.”

Doç. Dr. Mine Şahingöz ise eşler arasındaki temel iletişim faktörleri üzerinde durdu ve eşler arasındaki bazı iletişim hatalarından –örneğin suçlayıcı bir dil kullanmak- bahsederek iletişimde kullanılması gereken dil ve üslupla ilgili de bazı güncel ve dikkat çekici örnekler verdi.

Aile hayatının gelip geçici menfaatler üzerine kurulmaması gerektiğini tam aksine kalıcı bir takım değerler üzerine kurulması gerektiğini ifade ederek eşlerin birbirlerinin farklılık ve beklentilerini gözeterek bunlara göre bir davranış sergilemesinin aile hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.