03.08.2018

Vekalet Yolu ile Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Toplantısı

Erzurum İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen "2018 Yılı Vekalet Yolu ile Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Toplantısı" İl Müftülüğü Konferans Salonunda yapıldı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen’in konuşmacı olarak katıldığı programa Erzurum Vali Yardımcısı Muharrem Eligül, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Müftü Vekili Osman Yazıcı, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftü Vekili Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı; Türkiye'nin diğer Müslümanlar ülkeler için rehber durumunda olduğunu ifade ederek "vekaleten kurban konusu, kurban hizmeti, din hizmeti ve kurban ibadetinin toplum nezdinde işlenmesinin önemine değindi. “Vekaleten kurbandan maksadın kurban ibadetini yapmak olduğu gibi aynı zamanda bu ibadetin İslam kardeşliğinin tesisi ve ümmet şuuruna ulaşmanın da bir vesilesi olduğunu ifade etti.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, "Dinimizin önemli bir vecibesi olan kurban kesmek bu vecibeyi yerine getirmek şartları oluşan her Müslümanın en asıl görevlerinden birisi. Tabi bugün burada anladığım kadarıyla vekaleten kurban kesimi üzerinde durulacak. Bende buraya çıkmışken şunu ifade edeyim ki tabi yıllardır maalesef bir yanda Diyanet İşlerimiz bir yanda hayır yapacağız, fakir fukaraya yardım elini uzatacağız diye milletten kurban kesmek için toplanan paralar ne idiği  belirsiz yerlere gitti. Bu amaçla artık bu gibi sorunlar ortadan kalkacak ve daha güvenli olacak kurbanlarımız" diye konuştu.

Konferansta konuşmacı olarak kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen son zamanlarda İslami meselelerin ve kavramların belli bir takım teşekküller tarafından istismarı neticesinde meydana gelen huzursuzluğa ve güvensizliğe dikkat çekerek; "Dini kavramlarımız kirlendi neredeyse kullanmaktan çekinir hale geldik" dedi.

Dini kötüleyen bazı cemaatler yüzünden dini kavramların kirlendiğini ifade eden İşliyen, "Bir restorasyon süreci geçirmemiz gerekiyor, hızlanmamız gerekiyor öyle güzel dini kavramlarımız kirlendi ki neredeyse kullanmaktan çekinir hale geldik. Himmeti kullanmaz hale geldik, hizmeti kullanamaz hale geldik, cemaat adını rahatlıkla telaffuz edemez hale geldik neredeyse imamı bile camii imamı vasfıyla birlikte ön nitelemesiyle birlikte kullanır hale geldik. Kavramların arasında en çok kirlenenlerden bir tanesi kurban kavramı oldu. Sınıfta öğrencilerin peygamber efendimizin muhabbetini istismar etmek suretiyle -hadi çocuklar beşer lira onar lira getirin diyerek hep beraber Hz Peygambere bir kurban keselim- denilerek çocuklarımız kandırıldı. Bilemedik ki o çocuklarımızın harçlıklarından artırıp biriktirdikleri beşer lira onar lira Amerika'da filan adayın seçim kampanyasına destek olarak dönecekmiş o hale gelecekmiş onu bilemedik" şeklinde konuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı Şube Hizmetleri Müdürü Yavuz Kocamış’ın yurtiçi ve yurtdışı kurban hizmetleri ile bu kapsamda yıl boyunca sürdürülen faaliyetler hakkında sinevizyon eşliğinde verdiği brifing ile program sona erdi.