28.07.2016

Müftülüğümüz;

Cumhuriyet’ten önce Erzurum’un Yavi nahiyesi’ne bağlı büyük bir köy konumunda olan Aşkale, Cumhuriyet’in ilan edilip, kuruluşunu tamamlamasından sonra yapılan mülki taksimatta, Tercan’a bağlı bir nahiye konumuna getirilmiştir. Ancak, o zamanlarda Erzurum’un ilçesi olan Tercan’ın, 1935 yılında Erzincan’a bağlanması üzerine Aşkale, Erzurum ili dahilinde kalmıştır. 1935’ten sonra Erzurum il merkezine bağlı nahiye iken 1937’ de ilçe olan Aşkale’ye, İlçe Kaymakamı ataması da yapılmış ve ataması yapılan İlçe Kaymakamı 21 Haziran 1937’de resmen görevine başlamıştır. Aşkale’nin ilçe oluşundan sonra Kandilli ve Çiftlik olmak üzere iki bucağı mevcut iken, bu bucakları, zamanla bucak teşkilatlarının fiiliyatta yürütülmeyip, söndürülerek ortadan kaldırılmaları nedeniyle bucak olma sıfatlarını kaybetmişlerdir.

Aşkale’nin ilçe olduğu yıl, nüfusu 2000’i aştığı için Belediye Teşkilatı kurulmuş ve 1938 yılında da Belediye Başkanlığı seçimleri yapılmıştır.

İlçemiz, merkezde 9 mahallede 55 olmak üzere toplam 64 Camimiz bulunmaktadır.