DUYURU
Kurban Bayramı Öncesi ve Kurban Kesimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
a) Kurban atıklarının çöp konteynerlerine atılması, kanalizasyonlara
dökülmemesi, özellikle açıkta bırakılmaması, çevre temizliğinin korunması, halk
sağlığı açısından kurban atıklarının sokak hayvanlarına bırakılmadan derin çukurlara
gömülmesi,
b) Tüm vatandaşların kurban seçiminde kulak küpeli ve yanlarında pasaportları
bulunan hayvanları tercih etmeleri,
c) Sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpe ve pasaportlar il veya İlçe Tarım
Müdürlüklerine ulaştırılmak üzere muhtarlara verilmesi gerekmektedir.
d) Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme
yapılmasına, Kurban satış ve kesim yerlerinde; dini vecibelere, sağlık şartlarına,
hayvan refahına ve çevre temizliğine uyulması,
e) Başta kist hidatik, bruselloz, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen
hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi,
pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara
verilmemesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve benzeri konularda vatandaşların
aydınlatılması,
f) Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak kullanıma açılan “TARIM
CEBİMDE” isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek kurbanlık
hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabileceği,
g) Sahte para ve dolandırıcılığa karşı sosyal medya hesaplarından yapılacak olan faaliyetlere karşı halkımızın dikkatli olması gerekmektedir.