15.01.2021

Erzurum'da 1001 Hatim Geleneği

Erzurum'da, 500 yıllık gelenek olan ve İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan "1001 Hatim" geleneği kapsamında okunan hatm-i şeriflerin duası, cuma namazı öncesi Ulu Camii'nde yapıldı.

Ülkemizin, Erzurum'un ve İslam âleminin doğal afetlerden, bela ve musibetlerden korunmasına vesile olması amacıyla yaklaşık 5 asır önce başlatılan gelenek kapsamında, bu yıl hatimler 18 Aralık 2020'den itibaren okunmaya başlandı.

Okunan binlerce hatm-i şerifin duası için eller semaya açıldı

Erzurum'da bir ay boyunca genç-yaşlı, kadın-erkek bütün vatandaşların katılımıyla bütün camilerde, ev ve iş yerlerinde okunan hatimlerin sayısı, 136 bin 890 oldu.

Dua programında konuşan Erzurum İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Pir Ali Baba tarafından 16. yüzyılda başlatılan "Binbir Hatim" geleneğinin asırlardır devam ettiğini ve bu yıl pandeminin zorlu şartlarına rağmen Erzurumlular’ın Kur'an-ı Kerim'e olan sevdasından vazgeçmediğini belirtti.

Müftü Yıldırım, bu yıl pandemiden dolayı "1001 Hatim" programının dijital platformlar üzerinden organize edildiğini ve asgari hedefin "1001 Hatim" olarak belirlenmesine rağmen vatandaşların yoğun ilgi ve alakası sonucunda 136 bin 890 hatim okunduğunu kaydetti.

Elazığ İl Müftüsü Selami Aydın ve Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi İmam Hatibi Hafız Bünyamin Topçuoğlu'nun Kur'an tilavetinde bulunduğu programda, okunan binlerce hatimin duasını, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt yaptı.

Koronavirüs tedbirlerinin en üst düzeyde uygulandığı dua programında, Doç. Dr. Kurt'un yaptığu duaya binlerce Kur’an sevdalısı "âmin" dedi.