12.05.2021

Ramazan Bayram'ı Mesajı

Değerli Erzurumlu Hemşehrilerim!

Orucuyla, evlerimizde kıldığımız teravih namazıyla, okuduğumuz, dinlediğimiz ve hayatımıza rehber edindiğimiz Kur’an’ıyla hemhal olarak geçirdiğimiz bir Ramazan ayını daha geride bırakmış olmanın hüznünü; sevgimizi, umutlarımızı, kardeşlik ve dostluğumuzu, mutluluğumuzu ve kederlerimizi paylaşma, bütün bir toplum olarak kaynaşma günü olan Ramazan Bayramına 13 Mayıs 2021 Perşembe günü ulaşacak olmanın huzurunu, sevincini ve coşkusunu bir arada yaşıyoruz. Bizi bu mübarek güne ulaştıran Yüce Allah’a sonsuz hamd-u senalar olsun.

Bir ay boyunca orucun beden ve ruhumuzu derinden etkileyen eğitimini (terbiyesini), sahur ve iftarın bereketini, evlerimizde aile efradıyla kıldığımız teravihin coşkusunu ve Kur’an tilavetinin kalbimizde uyandırdığı sevincini en üst düzeyde hissederek gönüllerimizi coşturup maneviyatımızı kuvvetlendirdik. Ellerimizi ve gönüllerimizi her zamankinden daha çok iyiliğe açarak fakirleri, kimsesizleri gözettik, kimsesizlerin kimsesi olmaya çalıştık, düşkünlere yardım ederek yardımlaşmanın ve dayanışmanın, hayırda yarışmanın, yaraları sarmanın, insanların derdiyle dertlenmenin en güzel örneklerini sergiledik.

Bayramlar, iman ve İslam kardeşliğinin bir tezahürüdür. Aynı inanç, aynı duygu ve aynı düşünceleri paylaşan insanların birlikte sevindiği müstesna günlerdir. Kardeşlik duygularının perçinleştiği, milli birlik ve beraberliğin pekiştiği, sevgi, saygı, şefkat ve merhamet duygularının coştuğu, dargınlıkların, kırgınlıkların sona erdiği ve kalplerin yumuşamasına vesile olan önemli günlerdir.

Kardeşlerim!

Bayramların kimliğimizin bir parçası, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostluğumuzun perçinleştiği günler olduğunu her daim hatırımızda tutmalı, gelecek kuşaklara aktarma konusunda gerekli çabayı göstermeli, sıradan bir tatil fırsatı gibi değerlendirmemeli, bayramları ruhuna uygun bir şekilde icra etmeye gayret sarf etmeliyiz.

Başta hayatta olan anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizi, hastalarımızı, komşularımızı, akraba ve dostlarımızı imkanlar dahilinde ziyaret etmeli, mümkün olmaması durumunda telefon vb. iletişim araçları vasıtasıyla arayarak gönüllerini almalıyız. Hastalarımızı, huzurevlerindeki vatandaşlarımızı, öksüz, yetim ve engelli kardeşlerimizi ve onlara karşı sorumluluklarımızı hatırlamalıyız. Ahirete irtihal edenleri rahmetle, dua ile yad etmeli hayatımızı paylaştığımız eşlerimizi mutlu ve bahtiyar etmenin nezaket, zarafet ve rıfk ile yollarını aramalıyız. Çocuklarımızı bayramın coşkusuyla tanıştırmalı ve onları sevindirmeliyiz. Hocalarımızı, öğretmenlerimizi ve üzerimizde hakları bulunanları unutmamalı, hürmet ve muhabbetle ziyaretlerinde bulunmalı ve hayır dualarını almalıyız.

Değerli Kardeşlerim!

Bu yıl fitrenin en düşük miktarının 28.00 TL olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Bayrama yaklaştığımız şu günlerde fitre ve zekâtlarımızı vermemişsek hemen vermek suretiyle fakirlerin de bayramda sevinmelerini sağlayalım. İlimizde Bayram Namazı 05.35’te kılınacak olup, bayram günü hep birlikte Koronavirüsle mücadele kapsamında alınması gereken tedbirlerden başta maske, mesafe, hijyen olmak üzere tüm tedbirlere azami riayet ederek camiye koşalım, bayram namazını omuz omuza olmasa da gönüllerimiz bir olarak kılalım, ellerimizi topluca Yüce Rabbimize açarak bayram sevincini birlikte yaşamaya çalışalım.

Bu duygularla Erzurumlu hemşehrilerimizin Ramazan Bayramını tebrik ediyor, Ramazan Bayramının milletimiz, bütün Müslüman kardeşlerimiz ve insanlık alemi için hayırlar getirmesini; İşgal ve zulüm altında bulunan İslam Beldelerinin, Mü'minlerin ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın işgalden kurtuluşuna vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.

Şahin YILDIRIM
Erzurum Müftüsü