26.12.2018

Kan Davalı İki Ailenin Barışmasına Vesile Oldular

Karaçoban İlçesi Kopal Mahallesi'nde ikamet eden iki aile arasında 2014 yılında meydana gelen bir kan davasından kaynaklanan husumet, 26.12.2018 tarihinde düzenlenen bir merasimde barışla sonuçlandı.

Karaçoban Kopal Yeni Camii'nde gerçekleşen Barış merasimine husumet yaşayan Yazan ve Durmaz ailelerinin yanı sıra İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci, Karaçoban İlçe Müftüsü Aziz Aktan, din görevlileri, kanaat önderleri ve çevre mahallelerinin aile büyükleri iştirak etti.

Barışma programı Kuranı Kerim tilaveti ile ilçe müftüsü Aziz Aktan’ın takdim konuşması ile başladı. Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci’nin konuşması ve her iki aile mensuplarının Kuranı Kerim altından geçmeleri ile devam eden programda İl Müftüsü Sula bir konuşma yaptı. Sula: “Yüce Allah'ın Bakara suresi 208. Ayet-i kerimesinde “Ey iman edenler hep birden barış'a girin, sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o, apaçık düşmanınızdır” buyurduğunu, barış içinde yaşamanın Yüce Allah'ın tüm müminlere emri olduğunu aksi bir davranışın, küs kalmanın, kavgaya tutuşmanın, savaşmanın ise ve ayet-i kerimede şeytana uymak olarak belirtildiğini ifade etti.

Konuşmanın devamında İl Müftüsü Sula; “Yüce Allah'ın Hucurat suresi 10. ayet-i kerimesinde “Şüphesiz Müminler kardeştir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin” buyurduğunu, dargınlık ve kavgalı olmanın yasaklandığı gibi aynı zamanda dargın, kırgın, kavgalı olanların da aralarının bulunarak barıştırılmasının müminlerin bir vazifesi olduğunu ifade etti. Yüce Allah'ın emrini yerine getirmek üzere bir araya geldiklerini ve bundan duyduğu memnuniyetini sözlerine ekledi. Ardından İl Müftüsü Sula barışın daim olması temennisiyle dua etti. Konuşmalardan ve yapılan duadan sonra aileler Kuranı Kerim'in altından geçerek barış için söz verdiler. Kılınan öğle namazı akabinde taziye evinde Erzurum Valisi Okay Memiş’in de katıldığı bir yemek verildi. Yemekle birlikte tören sona erdi.