Başkanlığımızca Rize, Ankara, İstanbul Pendik, Bursa, Sivas, Adana, Van, Konya, Gaziantep, Mardin, Samsun ve Muş Kur'an eğitim merkezlerinin açılışlarının gerçekleştirildiği malumlarıdır. Söz konusu Kur'an eğitim merkezlerinde eğitim alacak öğrencilerin Başkanlıkça düzenlenen Hafızlık icazetnamesi/Belgesine sahip olmaları ve 2025 yılı Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav'a (LGS)girmiş olmaları esastır .Bu itibarla;
a) Başkanlığımızca düzenlenen Hafızlık İcazetnamesi/belgesine sahip aynı zamanda 2025 yılı Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav'a (LGS) girerek başarılı olan öğrencilerin;
b) 16-28 Temmuz 2025 tarihleri arasında mezkür öğrencilerin aileleri ile beraber katılım sağlayabilecekleri, onları tebrik ve teşvik etmek maksatlı bir programın organize edilmesi,
KUR’AN EĞİTİM MERKEZLERİ BİLGİ NOTU
Kur’an Eğitim Merkezleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanununda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasını Öngören 7383 Sayılı Kanun ile 16/03/2022 tarihinde yasalaşmıştır.
Başkanlığımızca yürütülmekte olan yaygın din eğitimi hizmetlerinin etkinlik ve verimliğinin daha da artırılması amacıyla 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak Kur'an Eğitim Merkezleri kurulmuştur. Bu bağlamda Kur’an Eğitim Merkezi Yönetmeliği 20 Nisan 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Başkanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 21 Mart 2024 tarihinde “Eğitimde İş Birliği Protokolü” imzalanmış ve söz konusu protokol 14 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Kur’an Eğitim Merkezleri Misyonu
Toplumumuzu yüce hedeflere ulaştıracak nesillerin yetişmesini sağlamak amacıyla, Başkanlığımız tarafından açılışı gerçekleştirilen Kur’an Eğitim Merkezleri, Başkanlığımız ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde faaliyet göstermektedir.
Bu kapsamda, öğrencilerimiz, Kur’an Eğitim Merkezleri ile eşleştirilen ülkemizin seçkin Anadolu İmam Hatip Liselerinde örgün eğitimlerine devam ederken, aynı zamanda Kur’an Eğitim Merkezlerinde, alanında uzman öğretmenlerin rehberliğinde, Kur’an-ı Kerim ve İslami ilimler alanında güvenilir kaynaklara dayalı, nitelikli bir eğitim alma imkânına sahip olmaktadırlar.
Kur’an Eğitim Merkezleri Vizyonu
1. Hafızlığı sağlam, nitelikli bir akademik eğitime sahip, öz güveni ve kendini ifade etme
kabiliyeti gelişmiş, gelişen ve değişen dünyayı takip eden idealist bireyler yetiştirmek,
2. Milli kültür ve evrensel değerler ışığında dinini öğrenen, öğrendiklerini hayata geçiren;
akılcı ve bilimse l düşünen gençler yetiştirmek,
3. Ülkemizin ve Başkanlığımızın geleceğinin inşasına katkı sağlayacak örnek, önc ü ve lider
bireyler yetiştirmek,
4. Dünyayı ve tabiatı Kur’an ile ok uyan, geniş bir uf ka sahip ehli sünnet çizgisinde doğru
düşünceyi geliştiren bireyler yetiştirmek,
5. İmam Hatip eğitim programları haricinde çağın gereksinimlerini takip ederek, öğrencileri
açık fikirli, gelişim ve değişimi önceleyen, etik kurallar çerçevesinde topluma örnek ve
insanlığa yararlı, liderlik vasıflarına sahip bireyler yetiştirmektir.
Kur’an Eğitim Merkezleri ve Eşleştirildiği Okullar
1. Rize Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek)-Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi,
2. Ankara Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek) -Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi,
3. İstanbul Pendik Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek)-İTO Pendik Şehit Ahmet Aslanhan Anadolu İmam Hatip Lisesi
4. Bursa Kur'an Eğitim Merkezi (Bursa)-Nizam Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi ile eşleştirilerek 2024-2025 Eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır.
5. Adana Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek)
6. Sivas Kur'an Eğitim Merkezi(Erkek)
7. Van Kur'an Eğitim Merkezi (Kız)
8. Gaziantep Kur'an Eğitim Merkezi (Kız)
9. Konya Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek)
10. Mardin Kur'an Eğitim Merkezi (Erkek) ise eşleştirilecek okullarla birlikte 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılında eğitim öğretim’e başlayacaktır.
Kur’an Eğitim Merkezleri Kazanım ve İmkanları
1.Büyük emeklerle elde edilen hafızlığın muhafazası için Hafızlık Tekrarı,
2.Alanlarında uzman öğretmenler rehberliğinde Hüsn-i tilavet, talim ve musiki eğitimi, Musiki ile ilgili her öğrenciye en az bir enstrüman kullanabilme yeteneği kazandırılması,
3.Klasik ve modern usulde pratik arapçaya (Muhadese) dayalı Arapça dil eğitimi,
4.Öğrencinin okulda almış olduğu yabancı dil eğitimini destekleyici eğitim programları,
5.Kur’an Eğitim Merkezinde eğitim görmeye hak kazanan tüm öğrencilere Burs desteği,
6.Ücretsiz servis imkânı,
7.Etüt programlarıyla akademik ders desteği,
8.Öğrencilerin Arapça dil becerilerini geliştirmek amacıyla, yıl sonunda dereceye girenlere, ilgili dilin konuşulduğu ülkelere yaz aylarında gezi programları,
9.Lise 3 ve 4. sınıflarda YKS’ye hazırlık kursları,
10.Öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek, eğitim-öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla Başkanlığımız tarafından atanan PDR öğretmenleri aracılığıyla psikolojik destek, rehberlik ve danışmanlık hizmeti,
11.Öğrencilerin kişisel gelişimlerini güçlendirecek ve yaşam kaliteleri artıracak Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler,
12.Ülkemizin sahip olduğu tarihi mekanlar, gezi ve ören yerleri ziyaretleri,
13. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Gençlik Kampları düzenlenmesi,
Kur’an Eğitim Merkezlerine Öğrenci Kabul Süreci
Kur’an Eğitim Merkezlerine Öğrenciler; Başkanlığımız tarafından yapılan Yetenek Sınavı ile alınır. Yetenek sınavına girmeyen öğrencilerin Kur’an Eğitim Merkezlerine kaydı yapılamaz.
Yetenek Sınavı Başvuru Şartları:
1. Hafızlık İcazetnamesi/Belgesine sahip olan,
2. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî (LGS) sınava girmiş olmak kaydıyla başvurunun yapıldığı eğitim öğretim yılında 8. sınıfı bitirmiş olan ya da bir önceki yıl Anadolu imam hatip liselerinde örgün eğitimle Arapça hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayarak 9. Sınıfa geçen öğrenciler yetenek sınavına başvurabilirler.
Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alımı:
1. Belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, Yetenek Sınavı ile Kur’an Eğitim Merkezlerine kabul edilmektedir.
2. Yetenek Sınavı başvuruları, Başkanlığımızca ilan edilen tarihlerde https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/KurumDisi/KemerSinavBasvuru.aspx adresi üzerinden yapılacaktır.
3. Kur’an Eğitim Merkezleri Yetenek Sınavı, ilan edilen tarihlerde Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatı'nda gerçekleştirilecektir.
4. Yetenek Sınavı sonuçları, LGS puanının %50’si ile Yetenek Sınavı puanının %50’sinin aritmetik ortalaması alınarak oluşturulan başarı puanına göre sıralanacaktır.
5. Kur’an Eğitim Merkezlerine tercihler, sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından, başarı puanına göre sistem üzerinden yapılacaktır.
6. Kur’an Eğitim Merkezleri yerleştirme sonuçları, Başkanlığımızın; https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/KurumDisi/KemerSinavBasvuru.aspx internet adresinden ilan edilecektir.
7. Şartları taşıyan, Yetenek Sınavı'na girerek başarılı olan ve tercih sürecini tamamlayan öğrenciler, Kur’an Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırma hakkı kazanır. Yalnızca kesin kayıt işlemleri tamamlanan öğrenciler eğitim-öğretime başlayabilir.
Şartları taşıyan, yetenek sınavına girerek başarılı olan ve tercih sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Kur’an Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırma hakkı kazanır. Yalnızca Kesin Kayıtları yapılan öğrenciler Eğitim- öğretime devam edebilir.
Kur’an Eğitim Merkezlerinde Eğitim Öğretim Süreci
1. Kur’an Eğitim Merkezlerinde eğitim ücretsiz olup, eğitim-öğretime örgün olarak devam edilir.
2. Kur’an Eğitim Merkezlerinde eğitim-öğretim, eğitim süresince yatılı olarak toplamda 4 yıl sürer.
3. Kur’an Eğitim Merkezlerinde eğitim-öğretim yılı içerisinde; Güz, Bahar ve Yaz olmak üzere toplamda üç dönem eğitime devam edilir.
4. Öğrenciler, günün ilk yarısında Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına yer alan dersleri ilgili okullarda işlerken, öğleden sonra ise Kur’an Eğitim Merkezlerinde Kur’an-ı Kerim, Arapça, (Arapça, Sarf, Nahiv, Okuma-Anlama, Muhadese vb.) temel İslami ilimler ( Tefsir Hadis, Fıkıh, İslam tarihi vb.) dersleri alırlar.
5. Kur'an eğitim merkezlerinde Başkanlığımız tarafından atanan müdür ve alanında uzman Kur'an-ı Kerim, Arapça ve Temel İslam İlimleri öğretmenleri tarafından eğitim verilmektedir
6. Kur’an Eğitim Merkezlerinde;
Kur’an Eğitim Merkezleri Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı,
Kur’an Eğitim Merkezleri Yabancı Dil Öğretim Programı,
Kur’an Eğitim Merkezleri Sosyal Etkinlik Öğretim Programı
Kur’an Eğitim Merkezleri İslami İlimler Öğretim Programı olmak üzere toplamda dört program uygulanmaktadır.
7. Kur'an Eğitim Merkezleri Kur'an-ı Kerim öğretim programı çerçevesinde; büyük emeklerle elde edilen hafızlığın korunması amacıyla, günlük, aylık ve dönemlik planlar doğrultusunda Hafızlık Tekrarı dersleri yapılır.
8. Kur'an Eğitim Merkezleri Yabancı Dil Öğretim Programı çerçevesinde öğrencilere Arapça (Sarf, Nahiv, Okuma-Anlama, Pratik Arapça/Muhadese)dersleri ve İngilizce ve Almanca dersleri okutulur. Dil Kampları düzenlenir.
9. Kur’an eğitim merkezleri İslami ilimler öğretim programı çerçevesinde ise; Temel İslami ilimler; Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid, Kelam, İslam Tarihi, İslam Düşünce Tarihi, İslam Ahlakı dersleri yer almaktadır.
10. Kur’an Eğitim Merkezleri Sosyal Etkinlik Öğretim Programı çerçevesinde; öğrencilerin çok yönlü gelişimini desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler, atölye çalışmaları, geziler, yarışmalar, konferanslar, seminerler ve benzeri kültürel, sanatsal ve sosyal faaliyetler yer almaktadır.