12.02.2021

İl Müftümüz Şahin Yıldırım'ın Üç Aylar ve Regaip Kandili Mesajı

Değerli  Kardeşlerim;

Üç ayların manevî iklimine yeniden ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 13 Şubat 2021 Cumartesi günü Ramazan’ın muştusu olan Receb ayının ilk gününü, önümüzdeki Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ise Regaip Gecesini idrak edeceğiz.

Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar; dini duygu ve heyecanın yoğun bir şekilde yaşandığı manevi bir mevsimdir. Tevbe ve istiğfarda bulunma, nefis muhasebesi yapma, ruhu günahlardan arındırarak yenilenme ve salih kullardan olmak için gayret sarf etme fırsatının daha çok bulunduğu bir  dönemdir.

Rabbimizin sonsuz af ve mağfiretine sığınmak, hata ve günahlarımızdan arınmak, gönüllerimizi ferahlatmak, kendimizle baş başa kalarak hayatın yoğunluğu içinde ihmal ettiğimiz hayatımızı gözden geçirmek, öze dönmek, manevi diriliş ve ahlaki yükseliş fırsatları olarak görmek ve nefis muhasebesi yapmak için bizlere bahşedilen müstesna zaman dilimleridir.

Zira bu mübarek gün ve geceleri iyi değerlendirebildiğimiz, güzel amel ve davranışlarla içini doldurabildiğimiz, yanlışlarımızın farkına varıp istikamete yöneldiğimiz ölçüde, bizim için kazançlı ve bereketli zaman dilimlerine dönüşecek, hayatımız bereketlenecektir.

Peygamber Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” (Ahmet bin Hanbel, Müsnet, c.1,s.259) buyurmuştur. Üç aylar girdiği zaman da; “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur”  diye dua etmiştir. Biz de böyle dua etmeye çalışmalıyız. Ramazandan sonra en sevaplı oruç, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçtur.  Şaban ayı Peygamberimizin Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu bir aydır. Bizler de bu aylarda nafile oruç tutmaya çalışmalıyız.

Acı ve kederleri paylaşmanın, düşeni kaldırmanın, kutsal değerlere saygının, insani erdemler bağlamında ulaşılabilecek en üstün değerler olduğunu  bu aylarda daha çok hissederek, söz ve davranışlarımıza bu çerçevede daha fazla  yön verme kararlılığı ve çabası içinde olmalıyız.

Bununla birlikte  içinde Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleriyle nurlanmış olan bu mübarek arınma mevsimini namaz, oruç, sadaka ve zekâtlarla süslemeli, bol bol dua ve istiğfar ederek,  Kur’an-ı Kerim, meal ve tefsirini okuyarak, sevgili Peygamberimizin hayatını daha çok öğrenme ve anlama ve hayatımıza yansıtma gayreti içinde olmalıyız.

Değerli Kardeşlerim;

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaip gecesi denir. “Regaip” kelimesi, “kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey” demektir. Yüce Allah’ın, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regaip” denilmiştir. İşte böyle bir geceyi 18 Şubat 2021 Perşembe akşamı  idrak edecek olmanın sevinci ve huzurunu yaşamaktayız.

Regaip gecesine özgü bir ibadet şekli yoktur. Fakat bu gecede bol bol istiğfar etmeye, kaza ve nafile namazları kılmaya, Kur’an-ı Kerim okumaya ve dinlemeye, Peygamber Efendimize salat ve selam getirmeye, kendimiz, ailemiz, milletimizin birlik ve beraberliği  ve tüm din kardeşlerimiz için dua etmeye, yetimleri ve kimsesiz çocukları gözetmeye, fakir ve yoksulların gönlünü diğer zamanlara nazaran daha fazla hoş etmeye gayret sarf etmeliyiz.

Anne-baba ve büyüklerimizi unutmamalı, hayatta ise hayır dualarını almalı, vefat etmiş iseler  hayır, hasenat ve dualarla onları yâd etmeli, Kur’an okuyarak ve dinleyerek geceyi hakkıyla ihya etmeye çalışmalıyız.

Kandil Gecesi münasebeti ile camilerimizde maske, mesafe, temizlik vb. Koronavirüsle mücadele kapsamında camilerde alınması gereken tedbirlere azami riayet edilerek yatsı namazından önce kandil özel programı tertip edilecektir.

Bu duygularla Erzurumlu hemşerilerimin üç aylarını ve Regaip kandilini tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan bizleri sağlık ve afiyet içerisinde daha nice kandillere ulaştırmasını, hayatımızın her anını hayırlı hizmetler ve makbul amellerle geçirmeyi nasip etmesini, milletimizin birliğinin, dirliğinin ve kardeşliğinin güçlenmesine vesile olmasını ve salgın hastalığın def’i ref olmasını diliyorum.

Şahin YILDIRIM
                                                                                                                                                    Erzurum İl Müftüsü