03.02.2020

ERZURUM’DA OKUNAN BİNLERCE HATİMİN DUASI İÇİN ELLER SEMAYA AÇILDI

Erzurum'un ve bütün İslam âleminin doğal afetlerden korunmasına vesile olması için 487 yıl önce başlatılan, bu yıl da Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, 13 Aralık 2019'da okunmaya başlanan 'Binbir Hatimlerin duası, 17 Ocak 2020  Cuma Günü Cuma namazı öncesi Erzurum’un tarihi camilerinden olan  Ulu Camii'nde yapıldı. Erzurum'da bir ay boyunca genç-yaşlı, kadın-erkek bütün vatandaşların katılımıyla çeşitli camilerde, ev ve iş  yerlerinde  okunan 45 bin 835 hatimin duası için vatandaşlar Ulu Cami'ye akın etti. 5 bin kişi kapasiteli cami Kur’an sevdalısı Erzurumlularla  doldu taştı. Hanımlar için dua programı ise 18 Ocak Cumartesi günü yapıldı. Hanımlar için düzenlenen dua programında kaydedilen hatimlerle birlikte hatimlerin sayısı 49.680’e ulaştı.

Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula dua programındaki konuşmasında, Pir Ali Baba tarafından 16. yüzyılda başlatılan Binbir Hatim geleneğinin yüzlerce yıldan beri aksamadan günümüze kadar geldiğini, Erzurumluların, Kur'an-ı Kerim okumak için gece saat 02.30’dan sabah saat 07.30’a kadar Ayazpaşa Camii’ne ve diğer camilere akın ettiğini ve o gün okunan hatimlerin duaları yapıldıktan sonra camiden  ayrıldıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Asgari hedef "1001 Hatim" olmasına rağmen Erzurumluların yoğun ilgi ve alakası ile 45,835 hatim okundu. 2019 yılını bitirirken 2020 yılına da başlarken, Ayazpaşa Camii’nde bu sabah namazında bir tevafuk yaşandı; 1001.  Hatim bugün  Ayazpaşa Camii'nde okunmuş oldu.”

Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Mushafları İnceleme ve Kurul Başkanı Hafız Osman Şahin, Reis’ül-Kurra Vekili Mustafa Demirkan, Bursa Müftüsü İzani Turan, Artvin Müftüsü Hasan Güneş, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çatmakaş ve ilçe müftülerinin de katıldığı hatim duasında, Erzurum Müftülüğü korosu ilahiler seslendirdi. Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen hafızların Kur'an tilavetinde bulunduğu programda, okunan binlerce hatimin duasını Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü SULA yaptı. Duygu dolu anların yaşandığı program hep bir ağızdan dualara ‘amin’ sedalarıyla sona erdi.